Ρεπορτάζ Ελένη Βασιλάκη
Ιδιαίτερα ευνοικές είναι οι συνθήκες για την ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην Κρήτη όπου επί πλέον λόγοι προστασίας των απειλούμενων ειδών επιβάλλουν τέτοιες καλλιέργειες .
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Κωνσταντίνο Οικονομάκη τα κυριότερα είδη στα ...
οποία γίνεται εκμετάλλευση σήμερα είναι ο
οποία γίνεται εκμετάλλευση σήμερα είναι ο
Οι ερευνητικές εργασίες και τα πιλοτικά έργα που έχουν γίνει στο Εργαστήριο Υδροπονίας και Αρωματικών Φυτών του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς στα Χανιά δίδουν ενδιαφέροντα στοιχεία και για τα οικονομικά δεδομένα αυτών των καλλιεργειών.
Είναι αξιοσημείωτο πως η καλλιέργεια της μαλοτίρας, σε υψόμετρο βέβαια μεγαλύτερο των 900 μέτρων, αποδίδει καθαρό ετήσιο εισόδημα από 600-800 χιλιάδες δραχμές ανά στρέμμα ενώ της ρίγανης, ανεξαρτήτως υψομέτρου, από 400-600 χιλιάδες δραχμές αποτελώντας έτσι την αποδοτικότερη, με βάση το επενδυμένο κεφάλαιο, οικονομική δραστηριότητα σε ορεινές περιοχές.
Οι δύο αυτές καλλιέργειες δεν απαιτούν άρδευση και μπορούν να αναπτυχθούν σε οριακά από πλευράς γονιμότητας εδάφη ενώ είναι δυνατόν, κατά τον κ Οικονομάκη, να συνδυασθούν με τη μελισσοκομία ή να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτουρισμού-οικολογικού τουρισμού πολλαπλασιάζοντας το εισόδημα και προσφέροντας νέες θέσεις απασχόλησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η καλλιέργεια της μαλοτίρας σε έκταση 2000 στρεμμάτων στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη θα έσωζε το φυτό από τον αφανισμό ενώ η παραγωγή 50.000 στρεμμάτων ρίγανης με εκλεκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε εύκολα να απορροφηθεί από την αγορά.
Να τονίσουμε πως στον Ψηλορείτη η μαλοτίρα σχεδόν έχει εξαφανισθεί ενώ στα Λευκά Όρη εκτιμάται πως έχει απομείνει το 30% των φυσικών πληθυσμών που υπήρχαν πριν από 30 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του δικτάμου αν και αρδευόμενη με περισσότερες απαιτήσεις σε εργατικά παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες επέκτασης όντας αποκλειστικότητα της Κρήτης, καθώς όχι μόνο το αποξηραμένο προιόν αλλά και το αιθέριο έλαιο του έχουν αξιόλογη ζήτηση στη διεθνή αγορά.
Η καλλιέργεια της φασκομηλιάς επίσης θεωρείται οικονομικά βιώσιμη εφόσον αξιοποιηθεί η ποιοτική ποικιλότητα που παρουσιάζει το φυτό στο νησί και προσφερθεί στην αγορά το προιόν επώνυμο και τυποποιημένο.
Ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ επισημαίνει ωστόσο πως η στροφή των καλλιεργητών στα αρωματικά φυτά η οποία θεωρείται δεδομένη λόγω της παρατηρούμενης σήμερα απαξίωσης των παραδοσιακών μας προιόντων προσκρούει στην αδυναμία εξεύρεσης πολλαπλασιαστικού υλικού ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος γενετικής ρύπανσης των φυσικών πληθυσμών της Κρήτης στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν σπόροι ποικίλης προέλευσης από τα συσκευαστήρια αρωματικών φυτών που λειτουργούν στο νησί.
Για το λόγο αυτό κρίνεται επιτακτική η ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου