Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Στις ρίζες της Αλαδανιάς φυτρώνει η Βυζάτα !

Στις περιοχές όπου ευδοκιμεί η αλαδανιά παρατηρείται στις ρίζες της, να αναπτύσσεται ένα παράξενο φυτό, χωρίς καθόλου χλωροφύλλη, που θεωρούνταν ότι ήταν προέκταση του αγκίσαρου. 
Δεν είναι όμως τίποτε άλλο από ένα παρασιτικό οργανισμό που ζει από τις ρίζες του. 
Καλείται επιστημονικά Cytinus Hypocistis - Κύτινος ο Υπόκιστος (λύκος της λαδανιάς). 
Στην Κρήτη λέγεται Βυζάτα. 
Φαίνεται ότι είναι ....


κατάλοιπο της τροπικής «ιστορίας» της Κρήτης. 
Έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα, φύλλα κόκκινα, σαρκώδη σε επάλληλη επικάλυψη. 
Στην κορυφή του φυτού αναπτύσσονται τα άνθη του, λευκά ή κίτρινα με 4 πέταλα. 
Ο Κύτινος ανήκει στην ίδια οικογένεια που ανήκει η Raflesia (φωτογραφίες παρακάτω), ένα τροπικό φυτό, του οποίου το άνθος θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου, με διάμετρο που φτάνει το 1 μέτρο. 

Ο Διοσκουρίδης, ο πατέρας της φαρμακολογίας, ασχολήθηκε με το φυτό και τη ρητίνη που παράγει και ειδικά για την Βυζάτα έγραψε: 
«Στις ρίζες του κίσθου φύεται η λεγόμενη «υποκιστίς», αυτή που από μερικούς λέγεται «ορόβηθρον» ή «κύτινος», κάτι που μοιάζει με «κύτινον» ροδιάς το ένα είδος είναι κιτρινωπό, το άλλο λευκό, που μετατρέπεται σε χυλό, όπως η ακακία. 
Μερικοί την ξεραίνουν, την σπαν, την υγραίνουν και τη βράζουν και κάνουν τα αλλά, όπως και με το «λύκιον». 
Έχει τις ίδιες δυνατότητες με την ακακία, αλλ’ είναι περισσότερο στυπτική και ξηραντική, και ενεργεί όταν έχουν προβλήματα κοιλιακά, δυσεντερία και αιμοπτύσεων, και βοηθάει την εμμηνορρυσία των γυναικών, όταν πίνεται ή εισάγεται με βύσμα» 

Αρχαίο κείμενο: «Φύεται δε παρά τα ρίζας του κίσθου η λεγομένη υποκιστίς, υπ’ ενίων δε ορόβηθρον ή κύτινος καλουμένη, όμοιόν τι κυτίνω ροάς και το μεν τι αυτού κιρρόν [το δε χλωρόν] το δεν λευκόν, όπερ χυλίζεται ώσπερ η ακακία, ένιοι δε ξηράναντες αυτήν και θλάσαντες βρέχουσί τε και έψουσι και τα άλλα ποιούσιν ως επί του λυκίου. 
Δύναμιν δε έχει την αυτήν τη ακακία, στυπτικωτέραν δε και ξηραντικωτέραν, ποιούσαν προς κοιλιακούς, δυσεντερικούς, αιμοπτυϊκούς και ρουν γυναικείον πινομένη και ενιεμένη».



Ακολουθούν δύο φωτογραφίες της υπερμεγέθους Raflesia, φυτό με το οποίο συγγενεύει η Βυζάτα (Cytinus Hypocistis):


Δεν υπάρχουν σχόλια: