Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πρώτη η Ροδόπη σε αριθμό αυτοφυών φυτών

Και ενώ σε καθημερινή βάση ακούμε για την πτώχευση αυτής της χώρας, σε πολλαπλά επίπεδα, έρχεται η πραγματικότητα να μας υπενθυμίσει απλά το αντίθετο...
Η χώρα αυτή είναι πλούσια και μόνο οι Έλληνες τελικά δεν το γνωρίζουμε...η κάνουμε πως δεν το γνωρίζουμε... 
 Πρόσφατα βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο Κούρος στην είσοδο της Δράμας, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ....


ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας. 

Επρόκειτο για ένα διήμερο σεμινάριο για τα Ελληνικά Αρωματικά Φυτά, με εισηγήτριες την Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, την Δόκτωρα Κατερίνα Γρηγοριάδου και την Δόκτωρα Διαμ. Λάζαρη. Στην εισήγησή της η κ. Μαλούπα, η οποία έχει μιλήσει σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, καλεσμένη συλλόγων Νέων Αγροτών -και όχι μόνο- ξετύλιξε για άλλη μια φορά, τους θησαυρούς της ευλογημένης Ελληνικής γης και στο κομμάτι των Αρωματικών Φυτών! 
 Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, υπάρχουν 6.500 αυτοφυή αρωματικά φυτά, που σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την έδρα του 50% της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη, γεγονός πολύ σημαντικό για την χλωρίδα της. 
Από αυτό προκύπτει και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει και υψηλή βιοποικιλότητα! Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα αυτοφυή αρωματικά φυτά παρουσιάζουν και υψηλό ενδημισμό, δηλαδή το 1 στα πέντε απαντάται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά άλλού στον κόσμο!!! 
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: Δίκταμο Κρήτης, Μαστιχόδεντρα Χίου, Αχίλλεα, Σιδερίτης (τσάϊ του βουνού), Ρίγανη ( στην Ελλάδα παρουσιάζει 30 παραλλαγές με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία. 
Η μυρωδάτη ρίγανη, που φεύγει στο εξωτερικό είναι η Γκρικ Ορέγκανο), ο κρόκος Κοζάνης, Μέντες. «Από τα Αρωματικά μας φυτά το 50 έως και το 60% δεν καλλιεργείται, αλλά συλλέγεται και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθεί, καθώς έχει καταγραφεί μείωση των φυσικών πόρων», σημείωσε η κ. Μαλούπα. 
 Στον αντίποδα αυτών που συλλέγονται, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει επενδύσεις στα Αρωματικά Φυτά, ειδικά μετα την κρίση, ως εναλλακτική καλλιέργεια. 
Ήδη στην Ελλάδα, από τους πιο γνωστούς Βοτανικούς κήπους στα Κρούσσια του Κιλκίς, στην Επίδαυρο που εκεί η ένωση νέων Αγροτών Αργολιδας, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την ίδρυση ενός κήπου με τα ιερά και θαυματουργά βότανα του Ασκληπιού! 
Επίσης μια ακόμα πολλή καλή προσπάθεια έχει ξεκινήσει και στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, στις Σέρρες από την Ένωση νέων Αγροτών Σερρών. 
 Έτσι όπως περιέγραφε τους αριθμούς των Αρωματικών Αυτοφυών στις 13 Γεωγραφικές περιφέρειες, σημειώσαμε τα εξής: 
Τα πιο πολλά αυτοφυή βρίσκονται στην οροσειρά της Ροδόπης, με αριθμό αυτοφυών 3.130!!! 
Τα ακούτε εσείς που πασχίζετε για την ανάπτυξη του τόπου; Κ. Περιφερειάρχη, Δήμαρχοι, κυρίως Δήμαρχε Μαρώνειας-Σαππών, Ηλία Ιωαννάκη (σ.σ. θα ήταν όνειρο ένας Βοτανικός κήπος κοντά στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας). 
Ειδικά η περιοχή μας, λόγω του ότι η οροσειρά της Ροδόπης, προστάτεψε τα αυτοφυή φυτά από πλημμύρες, τα φυτά αυτά είναι αρχέγονα! 
 Οι συμβουλές της κ. Μαλούπα προς τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτού του είδους τις καλλιέργειες, συνίσταντο στα εξής: Συνέπεια, Συνέχεια,Ποιότητα, Συνεργασία. 
«Έτσι θα σας αναζητούν οι αγορές του Εξωτερικού και θα αυξάνονται συνεχώς, γιατί τα Ελληνικά Ποιοτικά προϊόντα είναι πολύτιμα», σημείωσε καταλήγοντας η κ.Μαλούπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: